Vilka har rätt till en andra chans?

Det sägs att man ska ge människor en andra chans.. men vart går gränsen? Läste om beslutet att Mattias Flinks straff inte kommer att tidsbestämmas. Han sköt tio personer, sju dog. Ska han få en andra chans, har han rätt till det? Ska han släppas fri? Hur vet man om människor kan förändras? Är vi villiga att ta risken, att ge människor en andra chans och hoppas på det bästa? Eller ska vi tro att vissa människor, de som gjort grova brott exempelvis mord, inte kan förändras?
Vilka har rätt att få en andra chans och vilka har det inte?
Är det så att man måste förlåta för att kunna ge människor en andra chans? I så fall, vad kan man förlåta? Går det att förlåta allt? Finns det en gräns för vad man kan förlåta och vad man inte kan förlåta?
Är det av egoism som vi inte förlåter?
Är det så att om vi inte kan förlåta så ger vi inte människor en andra chans eller är det så att vi inte ger människor en andra chans för att vi inte tror att de kommer att förändras?
Har alla människor rätt att få en andra chans??

Läste precis en bok som handlade om etik och moral.. författaren ställde frågan om det är så att vi människor ser ner på andra för att vi ska slippa vara längst ner på värdeskalan. Att om vi vet att det är någon som är sämre än oss själva så känns det mycket bättre. Är det så att vi är sånna till naturen eller kan vi förändras? Är det så att alla människor är lika mycket värda? Att vi är lika mycket värda för att vi är människor och att det inte har något med våra handlingar att göra utan bara det faktum att vi är människor. Kan man se det så?
Eller är det så att vi bara värderar människor utifrån deras handlingar och kanske också utifrån utseende?
I boken stod det om en person som flydde till Sverige för att han i sitt hemland blev förföljd för att han var kristen. När han kom till Sverige beklagade han sig över att han blev diskriminerad på grund av etniska bakgrund.. samtidigt argumenterade han för att homosexuella relationer är emot guds vilja.. Borde inte han som vet vad det innebär att vara diskriminerad bete sig bättre mot andra? Människor som blivit utsatta för olika typer av nervärdering, borde inte deras beteende mot andra vara bättre? Handlar det om hämd? Eller handlar det hela om att vi människor behöver någon att se på ner på för att själva inte stå längst ner på värdeskalan?

Han sa att vi behöver nya upplevelser, att vi måste göra saker vi tycker om i livet. Om vi inte gör det, utan låter dagarna se likadana ut kommer det att passera fort och dessutom kommer vi att ångra massor. Kanske är det sant. Men om det finns saker som hindrar oss från att göra det vi kanske ibland skulle vilja göra? Är det så att allt handlar om att ta risker? Igen.. det kommer alltid tillbaka till det, förstår inte riktigt varför.. Har lärt mig mycket de senaste veckorna men jag tror att jag har en lång väg att gå.. måste lära mig mera, om jag inte ska rasa ihop så fort jag börjar jobba på riktigt...


___________________________________________________

" Ibland är gåtorna lite för svåra! "

// Lisa



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0