Det som var så självklart då....

...är inte det idag...


Sitter i skolan, ska till tandläkaren om typ en timme. Information från besöket där kommer senare idag. Ser verkligen inte fram emot detta besök, önskar att man kunde slippa gå till tandläkaren... "Hm, hörrö du, du har ett hål här" Det är ju liksom det man inte vill höra. Så hoppas på fina tänder utan hål.

Har haft seminarie nu på morgonen och det gick väl bra tror jag. Vi diskuterade delaktighet, inneslutning och uteslutning. I en av böcker som vi läste stod det om en tjej som valde att vara själv, både i och utanför klassrummet. Jag kom att tänka på en tjej som gick i min klass på högstadiet. Hon var aldrig med oss andra och hon valde att vara själv. Trots att vi många gånger försökte få henne att vara med så sa hon ifrån.
I boken menade tjejens klasskamrater att hon visst fick vara med om hon ville. Hon frågade aldrig om hon fick vara med och de andra eleverna tolkade detta som att hon inte ville. De menade att hon fick försöka lite mer om hon ville umgås med dem. Lärarna gjorde försökt att få tjejen att umgås med de andra men det hela slutade alltid med att hon blev själv.

Tjejen ansågs mobbad av de andra eleverna och troligtvis var det anledningen till att hon valde att vara själv. Att hon inte ville utsätta sig själv för det som hon visste väntade. Trots att de sa att hon fick vara med upplevde hon att de inte riktigt tyckte att det var okej. Men hennes klasskamrater la ansvaret på henne, att hon var tvungen att anstränga sig lite mer. Jag kan idag förstå henne när hon väljer att vara själv för att hon så tydligt märkte vad de andra tyckte.

Tjejen som gick i min klass var precis lika dan och vi menade precis som den är tjejens klasskamrater att det var upp till henne eftersom vi hade försökt att få henne att vara delaktig men att hon hela tiden drog sig undan.
Kanske gjorde vi på samma sätt som de i boken.. att vi omedvetet sände ut signaler om att vi kanske inte tyckte om henne och att vi egentligen inte ville att hon skulle vara med. Då kändes det så självklart att det var upp till henne, ville hon inte vara med så var det väl hennes problem? Men såhär idag kan jag se på det på ett annat sätt. Kanske borde våra klasslärare gjort mer än de gjorde och kanske på ett annat sätt. Varje försök de gjorde för att få henne delaktigt bestod av utpekande och särbehandling, vilket gjorde oss andra ännu mer irriterade. Varför skulle hon slippa att göra vissa uppgifter och vi tvingas slita som djur?

________________________________________________


" Ingen är perfekt "


// Lisa








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0